QORAQALPOG‘ISTON SHAROITIDA Scarabaeidae OILASIGA MANSUB HASHAROTLARNING FAUNISTIK TARKIBI VA EKOTIZIMDAGI AHAMIYATI (Journal of Universal Science Research, 2025)
Ushbu tadqiqot Qoraqalpog‘iston Respublikasi sharoitida Scarabaeidae oilasiga mansub hasharotlarning faunistik tarkibi va ularning ekotizimdagi rolini o‘rganishga bag‘ishlangan. Tadqiqotda 30 dan ortiq tur aniqlanib, ularning cho‘l va yarim cho‘l landshaftlariga moslashuvchanligi tahlil qilindi. Scarabaeidae turlari tuproq hosil bo‘lishi, organik moddalar aylanishi va biologik xilma-xillikni ta’minlashda muhim ahamiyatga ega. Orol dengizi qurishi va antropogen omillar turlarning yashash muhitiga tahdid solmoqda. Tadqiqot natijalari turlarni muhofaza qilish va ekologik barqarorlikni ta’minlash uchun monitoring va ekologik toza qishloq xo‘jaligi usullarini joriy etish zarurligini ko‘rsatadi.