IQLIM O‘ZGARISHI VA TURIZM: SAYYOHLIK FAOLIYATIGA GLOBAL IQLIM TA’SIRI (Journal of Universal Science Research, 2025)
Mazkur maqolada global iqlim o‘zgarishining turizm sohasiga ta’siri, uning iqtisodiy, ekologik va ijtimoiy oqibatlari chuqur tahlil qilingan. Iqlimning isib borishi, ekstremal ob-havo hodisalari, dengiz sathining ko‘tarilishi va boshqa ekologik omillar sayyohlik faoliyatining barqaror rivojlanishiga jiddiy xavf tug‘dirayotgani ko‘rsatib berilgan. Ayniqsa, tog‘li va dengizbo‘yi kurortlar, madaniy meros obyektlari hamda ekoturizm hududlari iqlim o‘zgarishiga nisbatan eng zaif hududlar sifatida baholangan. Maqolada, shuningdek, turizm sohasining iqlimga moslashuvi yo‘llari, barqaror strategiyalar, xalqaro tajribalar hamda O‘zbekistonda bu borada olib borilayotgan chora-tadbirlar yoritilgan. Ilmiy yondashuv asosida yozilgan ushbu maqola iqlim tahdidlariga nisbatan barqaror turizm siyosatini shakllantirishda foydali ilmiy- amaliy tavsiyalarni beradi.