Ўзбекистонда кунгабоқар селекциясининг тарихи ва ҳозирги ҳолати (Journal of Universal Science Research, 2024)
Кунгабоқарнинг  уруғида  сақланадиган мой,  экологик  тоза маҳсулот ҳисобланади. Ер юзида  аҳоли истеъмоли учун асосан кунгабоқар мойи ишлатилади. Кунгабоқарнинг бирламчи  келиб чиқиш маркази Шимолий Америка, иккиламчи маркази Европа (Испания) ва учламчи марказ Россия  ҳисобланади, Россияда кунгабоқар селекцияси ишлари 1912-1913-йилларда бошланган пайтларда унинг уруғидаги мой миқдори ўртача 20-25 % ни ташкил этган.  Селекционер олимларнинг машаққатли изланишлари натижасида ҳозирги пайтда экилаётган кунгабоқар навлари уруғининг мойлилиги  56 % гача  етказилди.