SURXONDARYODA YETISHTIRILADIGAN DON MAHSULOTLARIDA YOG‘ KISLOTASI VA MINERALLAR MIQDORI (Journal of Universal Science Research, 2023)
Ushbu tadqiqotda bug'doy (Triticum sp. L.), arpa (Hordeum vulgare L.), javdar (Secale cereale L.) boshoqli ekinlarining xom yog'i, yog' kislotalari va mineral tarkibi o‘rganilgan. To'yingan va to'yinmagan yog' kislotalarning don tarkibida taqsimlanishi va baholangan donlarning mineral tarkibi haqida ma’lumot berilgan. Yog 'kislotalari tarkibi va mineral tarkibi mos ravishda gaz xromatografiyasi usuli bilan aniqlangan. Eng yuqori xom yog’ miqdori jo'xori  5,35%], eng past xom yog’ esa arpa [1,19 %]. Natijalar shuni ko'rsatdiki, turli xil navlardagi umumiy to’yinmagan yog’ kislotalari 77,1 - 81,5% orasida o'zgarib turadi. Yorma yog'larining asosiy komponentlari mos ravishda oleyin va linolein kislotalar ekanligi aniqlandi. Jami so'l, mikroelement va og'ir metallar miqdori mos ravishda 8638 - 16108, 113-180 va 1,8 - 6,9 mg/kg orasida o'zgargan. Xulosa qilib shuni aytish mumkinki, Surxondaryoda yetishtirilgan namunalardagi xom yogʻ, yogʻ kislotalari va mineral tarkibi boʻyicha don navlari oʻrtasida sezilarli (p