ХАРРИНГТОННИНГ МАҚБУЛЛИК ФУНКЦИЯСИ ЁРДАМИДА ЦЕОЛИТНИНГ ФАОЛЛАНИШ ШАРОИТИНИ МАҚБУЛЛАШТИРИШ (Journal of Universal Science Research, 2024)
Ишда Нуробод каолинидан олинган юқори кремнийли сеолитнинг фаолланиш жараёни кўп факторли експеримент 24 ёрдамида мақбуллаштирилди. Мақбуллаштириш фактори сифатида: ҳарорат x1 (400-5000C),  қиздириш тезлиги, x2 (2-50/мин), ювувчи газ-азотдаги CO2 миқдори, x3 (0-1 ҳажм, %), жараённинг давомийлиги x4 (0,5-1, соат) ва сеолитнинг катион таркиби x5 олинди. Жараён параметрлари тадқиқи соҳаси (ҳарорат, қиздириш тезлиги ва бошқалар) експериментал аниқланди. Олинган регрессия тенгламаси текширилган диапазонда ўрганилган факторларнинг исталган (комбинациясида) бирикмасида танланган критерийлар қийматини ҳисоблаш, жараённинг кўрсаткичларига ҳар бир фактор интенсивлигининг таъсирини таҳлил қилиш ва жараённи ўтказишнинг мақбул шароитини аниқлаш имконини беради.