(untitled) (Journal of Universal Science Research, 2024)
ushbu maqola- inson kapitali faoliyatining barcha jihatlarini iloji boricha keng qamrab oladigan integratsiyalashgan baholash tizimi bilan inson kapitalidan foydalanishni ichki nazorat qilish tizimini baholashni takomillashtirishga bag’ishlangan . Muhokama: korxonaning inson kapitali umumiy ishlab chiqarish potentsialining asosiy tarkibiy qismi bo’lib, mehnat unumdorligi asosida moliyaviy natijalarni shakllantirishga ijtimoiy ta’sir ko’rsatadi. Ishlab chiqarishni avtomatlashtirish va mexanizatsiyalash inson kapitalidan foydalanishga sezilarli ta’sir ko’rsatadi, chunki ular uning tuzilishini o’zgartiradi va ularning rivojlanishi uchun asosdir. Qabul qilishdan oldin integratsiyalashgan baholash tizimidan foydalangan holda inson kapitalidan foydalanishni nazorat qilish majburiy protsedura sifatida taklif etiladi. Har bir mezon bo’yicha maksimal ball berish korxona rahbariyatiga xodimlarning natijaga qo’shgan hissasini batafsilroq baholash va bonus jarayoniga oqilona yondashish imkonini beradi, bu esa yuqori natijalarga erishishga imkon beradi. Ma’lumki, xodimlarni rag’batlantirishning premium va ijtimoiy tarkibiy qismlari ma’lum bir "ijobiy ta’sir" davriga ega, bu esa qo’llab - quvvatlanishi kerak va shu bilan mehnatning ishlab chiqarish hajmining o’sishiga bevosita va bilvosita ta’sir qiladi. Natijalar: biz individual mukofotdan boshqa turdagi rag’batlantirishning ustuvor afzalligi sifatida foydalanishni tavsiya etamiz, chunki bu xodim uchun o’z ishining natijalarini mustaqil ravishda tahlil qilish va baholash uchun imkoniyat yaratadi. Ushbu sabab-oqibat munosabatlarini saqlab qolish uchun minimal vaqt oralig’i zarur shartdir, chunki bu ishlab chiqarish jarayonida ishchilar o’rtasida sog’lom raqobatga erishishga yordam beradi. Biz xodimlarni mukofotlash uchun bir qator mezonlardan foydalanishni taklif qilamiz. Tavsiya etilgan mezonlar biz tomonidan ikki turga bo’linadi: individual-umumiy va jamoaviy. Bu, shubhasiz, mukofotning adolatliligini, uning ochiqligi va asosliligini oshiradi.