(untitled) (Journal of Universal Science Research, 2024)
Ҳозирги замон тиббиётининг долзарб муаммоларидан бири бу ўт чиқарув йўллари ва жигар касалликлари ҳисобланади. Ўт чиқарув йўллари касалликларида моддалар алмашинувининг, иммунологик жараёнларнинг бузилиши, морфологик ўзгаришлар, унинг келиб чиқиш қонуниятлари ва коррекция қилиш усуллари айрим олимлар томонидан асослаб берилган. Бизни ўт йўлларининг ўткир ва сурункали касалликларида ўт пуфаги девори ва девор олди жигар паренхимасининг морфофункционал ўзгаришлари қизиқишимизни ўйғотди. Ушбу мақолада ўт чиқарув йўли ва жигар морфологиясини ўрганиш бўйича хозирги замон қатор олимлари ва тадқиқотчиларининг илмий изланишлари тахлили келтирилган.