(untitled) (Journal of Universal Science Research, 2024)
Ushbu maqolada seysmik himoya qilishning zamonaviy usullari muhokama qilinadi. Seysmik izolyatsiya masalasini hal qilishda oddiy yondashuv - tuzilmalarning qattiqligi va mustahkamligini oshirish oddiy konstruktiv dizayndagi ko’pgina binolar uchun ishlatilishi mumkin, ammo maxsus usullardan foydalanish yuqori ishonchlilikni saqlab, qurilish xarajatlarini kamaytirishi mumkin. Bundan tashqari, murakkab, noyob va baland binolar uchun an’anaviy yondashuvdan foydalanish deyarli imkonsiz bo’lishi mumkin. Seysmik himoyaning yangi samarali usullari zarur. Bunday yechimlar og’irlik va bikirlikni o’zgartirishni, uning harakatlari va tezligiga qarab mos tizimni tanlashni o’z ichiga oladi. Shunday qilib, to’g’ri loyihalash bilan seysmik himoyadan foydalanish quyidagi ko’rsatkichlarni sezilarli darajada oshirishi mumkin: binoning ishonchliligi, xavfsizligi va konstruksiyaning iqtisodiy tejamkorligini.