(untitled) (Journal of Universal Science Research, 2023)
Biz COVID-19 infektsiyasining oqibati sifatida ikki tomonlama femur bo’yni sinishiga olib keladigan avaskulyar nekroz (AVN) holatini taqdim etamiz. Ikkala COVID-19 infektsiyasi ham, avaskulyar nekroz ham nisbatan keng tarqalgan, ammo ikkalasi o’rtasidagi munosabatlar to’g’risida minimal nashr etilgan ma’lumotlar mavjud. COVID-19 haqida hali ham ko’plab savollar mavjud bo’lsa-da, yaqinda infektsiyalari bo’lganlarda mikro va makrovaskulyar darajada chuqur protrombotik holatni ko’rsatadigan ko’plab tadqiqotlar va hisobotlar mavjud. Biroq, COVID-19 avaskulyar nekroz rivojlanishining katalizatori ekanligi haqida kamroq ma’lumot mavjud. Atravmatik AVNning o’zgaruvchan triggerlari mavjud bo’lsa-da, eng keng tarqalgan sabablar spirtli ichimliklar, steroidlarni qo’llash va o’roqsimon hujayrali kasallikdir. Ushbu turli xil etiologiyalarning xilma-xil patologiyasiga qaramasdan, qon tomirlarining buzilishi, o’zgartirilgan suyak hujayralari fiziologiyasi va genetika kombinatsiyasi umumiy patofiziologiyaga yordam beradi [ 1 ]. COVID-19 infektsiyasi ushbu patofizyologik o’zgarishlardan birini yoki barchasini keltirib chiqaradimi, hozircha noma’lum, ammo bu holat COVID-19ni atravmatik AVN sababi sifatida ham ko’rib chiqish kerakligini ko’rsatadi