(untitled) (Journal of Universal Science Research, 2023)
Arterial gipertenziya natijasida miya, yurak va buyraklar kabi muhim organlari qon tomirlarida patologik o‘zgarishlar yuzaga keladi. Umumiy populyatsiyada arterial gipertenziya keng tarqalganligiga qaramasdan, kasallikning darajalari va tomirlar zararlanishi o‘rtasidagi bog‘liqlik va mexanizmlari haqida yetarlicha ma’lumot aniqlanmagan. Quyida arterial gipertoniya bilan kasallangan bemorlarda qon tomir o‘zgarishlarining va arteroskleroz rivojlanishining ba’zi klinik jihatlari ko‘rib chiqilgan.