(untitled) (Journal of Universal Science Research, 2023)
Patau sindromi – xromosoma anomaliyasi bu 13-juft autosomada trisomiya. Patau sindromi tibbiyot adabiyotlarida trisomiya D va trisomiya 13 nomlari bilan ham uchrashi mumkin. Kasallikning belgilari: oldingi miya, o`rta yuz zonasi va ko`zlarning anomal rivojlanishi, og`ir aqliy zaiflik, yurak nuqsonlari, tug`ilish paytida kichik o`lchamda bo`lishi bilan namoyon bo`ladi. Patau sindromi bo`lgan bolalarning 95% bachadonda (tug`ilishdan oldin) vafot etadi. Tirik tug`ilgan bolalarning 6-12% bir yildan ko`proq yashagan. Rivojlangan mamlakatlarda 2-3% bolalar 10 yoshga to`lgan.