(untitled) (Journal of Universal Science Research, 2023)
Zamonaviy dunyo tartiboti ikkinchi jahon urushidan so‘ng to hozirgi davrga qadar, dunyoning geosiyosiy jarayonlarini shakllanishida muhim ahamiyat kasb etib keldi. Covid 19 pandemiyasidan so‘ng bu tartib o‘rnida asta-sekin yangi tartiboti shakllana boshladi. Bu jarayonni esa bir qancha geosiyosiy voqeyliklar yanada tezlashtirib yubordi. Rossiya-Ukraina harbiy mojarosi, Osiyo-Tinch okeani mintaqasidagi keskinliklar, Yaqin Sharqdagi yangi urush o‘choqlarning vujudga kelish xavfning yanada ortib bo‘rishi, Xitoyninig “Yagona Xitoy” konsepsiyasi bo‘yicha Tayvanga da’volari, Uzoq Sharqdagi keskinliklar va boshqa qaynoq geosiyosiy nuqtalar global dunyo tartibining o‘zgarishga olib kelishi mumkin. Ushbu jarayonlarda zamonaviy dunyo tartibotining Markaziy Osiyoga davlatlariga ta’sirini o‘rganish kun tartibidagi maslalardan biri hisoblanadi