(untitled) (Journal of Universal Science Research, 2023)
Natriy-glyukoza ko-transporterlari-2 (SGLT2 ) surunkali yurak yetishmovchiligi bilan kasallangan bemorlarni davolashdagi nisbatan yangi guruh dori vositalaridan hisoblanadi. Bu guruh dori moddalariga empagliflozin, dapagliflozin, sotagliflozin, ertugliflozin kabi dori vositalari kiradi. Bu dori vositalarining asosiy ta’sir mexanizmi buyrakning proksimal naychalaridan glyukoza so’rilishini kamaytirish hisoblanadi. SGLT2 ingibitorlari gipoglikemik dori vosita sifatida 2-tip Qandli diabet bilan kasallangan bemorlarni davolashda qo’llaniladi. Glyukoza so’rilishini kamaytirish bilan birgalikda miokard infarkti, insult va yurak qon tomir kasalliklaridan o’lim xavfini kamaytiradi. SGLT2 ingibitorlarining bir qancha ta’sir mexanizmi aniqlangan bo’lishiga qaramasdan aynan qanday mexanizm orqali yurak qon tomir kasalliklaridan o’lim xavfini kamaytirishi no’malumligicha qolmoqda. Biroq shu kungacha o’tkazilgan tadqiqotlar shuni ko’rsatmoqdaki SGLT2 ingibitorlari surunkali yurak yetishmovchiligining barcha bosqichlarida 1 A ko’rsatma sifatida qo’llash mumkin.