(untitled) (Journal of Universal Science Research, 2023)
Hozirgi kunda tabiiy maxsulotlardan tayyorlangan, xavsiz dori voitalariga bo’lgan talab yanada kuchaymoqda. Shu jumladan O‘zbekiston Respublikasi Prezidentining farmatsevtika tarmog‘ini jadal rivojlantirish bo‘yicha qo‘shimcha chora-tadbirlar to‘g‘risidagi 2018-yil 14-fevraldagi PQ-3532-son qaroriga asosan dori vositalarining yangi turlarini yaratish va ishlab chiqish bo’yicha bir qancha masalalar belgilab qo’yilgan.yangi dori maxsulotlarini ishlab chiqarish, ularni standartlashtirish bir qancha tadqiqotlarni o’z ichiga oladi. Tabiiy dorivor o’simliklardan biri erbahor, g‘azako‘t ( Gentiana Olivieri Griseb.) O’rta Osiyoning quruq tog’ qiyaliklarida o’sadi. Tog’ etaklaridan yuqori tog’larga qadar keng tarqalgan, ochiq joylarda, o’tli va daraxt-butali o’simlik qoplamida, 300-3700 m balandliklarida ko’proq uchratamiz.