(untitled) (Journal of Universal Science Research, 2023)
Qandli diabetning tarqalishi butun dunyo bo’ylab epidemiya darajasida oshib bormoqda va diabet nogironlik hamda erta o’limning asosiy sabablaridan biri bo’lib qolmoqda. Qandli diabetni boshqarishning ustuvor yo’nalishlari kasalliklarning oldini olish strategiyasini ishlab chiqish va asoratlarning paydo bo’lishi va rivojlanishining chastotasini kamaytirish va sekinlashtirish uchun uni davolashga differentsial, patogenetik jihatdan asoslangan yondashuvlarni o’z ichiga oladi. Yoshlardagi kattalar tipidagi qandli diabet (Maturity-Inset Diabetes of Young, MODY) irsiy autosomal dominant kasalliklar guruhi bo’lib, unda uglevodlar almashinuvi buzilishi va qandli diabet rivojlanishi kuzatiladi.