(untitled) (Journal of Universal Science Research, 2025)
Ushbu maqolada zamonaviy pedagogikada pedagogik kasbning mazmuni, uning jamiyat rivojlanishidagi o‘rni, ta’lim jarayonining modernizatsiyasi sharoitida o‘qituvchiga qo‘yilayotgan yangi talablar tahlil qilinadi. Hozirgi globallashuv, raqamli texnologiyalar, axborot kommunikatsiya vositalarining keng tarqalishi, kompetensiyaviy yondashuv, shaxsga yo‘naltirilgan ta’lim tamoyillarining kuchayishi pedagogik kasbning ildizdan yangicha talqin qilinishiga sabab bo‘lmoqda. Shu nuqtai nazardan maqolada pedagogning psixologik, metodik, kommunikativ, raqamli, kreativ va innovatsion kompetensiyalari keng yoritilib, o‘qituvchining kasbiy rolida shakllanayotgan yangi tendensiyalar, o‘zgarishlar, zamonaviy vazifalar va kasbiy mahorat talablari tahliliy yondashuv asosida ochib beriladi. Shuningdek, ta’limning raqamlashtirilishi, masofaviy o‘qitish texnologiyalarining joriy etilishi, o‘quvchilarning ijtimoiy-psixologik xususiyatlarining o‘zgarishi pedagog shaxsi zimmasiga qo‘shimcha mas’uliyat yuklayotgani ilmiy asosda izohlanadi.