(untitled) (Journal of Universal Science Research, 2025)
Kariyes tishlarning eng keng tarqalgan kasalliklaridan biri bo‘lib, dunyo aholisining 90 foizdan ortig‘ida uchraydi. Ushbu kasallik tish emalining demineralizatsiyasi va dentin qatlamining shikastlanishi bilan kechadi. Kariyesning asosiy sababchilari og‘iz bo‘shlig‘idagi bakteriyalar bo‘lib, ularning patogen xususiyatlari va metabolik faoliyati tish to‘qimalarining yemirilishiga olib keladi. Kariyesning kelib chiqishi ko‘p omilli jarayon bo‘lib, unda bakteriyalar, ovqatlanish odatlari, og‘iz gigiyenasi va genetik omillar muhim rol o‘ynaydi. Ushbu tadqiqot kariyesga olib keluvchi bakteriyalarni o‘rganish, ularning patogenezini tahlil qilish va profilaktika choralarini aniqlashga qaratilgan.