(untitled) (Journal of Universal Science Research, 2025)
Латент туберкулёз инфекцияси (ЛТИ) дунё миқёсида туберкулёз эпидемиологиясининг асосий бўғини ҳисобланади. Mycobacterium tuberculosis билан зарарланган аҳолининг 90–95 фоизи латент шаклда бўлиб, уларнинг 5–10 фоизида келгусида актив касаллик ривожланиши мумкин. Шу боис ЛТИни эрта ва аниқ аниқлаш аҳолини скрининг қилишда жуда муҳим. Ушбу мақолада Quantiferon (IGRA – Interferon Gamma Release Assay) тестининг латент туберкулёз инфекциясини ташхислашдаги аҳамияти таҳлил қилинди.