(untitled) (Journal of Universal Science Research, 2025)
Ko‘kyo‘tal (pertussis) - bu yuqori nafas yo‘llarini zararlaydigan, asosan bolalar va yoshlar o‘rtasida tarqaladigan havo-tomchi infeksion kasallikdir. Kasallikning rivojlanishining asosiy ko‘rinishi xurujsimon yo‘tal va nafas yetishmovchiligi bilan kechadigan og‘ir kasallik bo‘lib, emlash kalendariga rioya qilmaslik butun sog‘liqni sqlash tashkiloti oldida turgan jiddiy muammolardan bir bo‘lib qolmoqda