(untitled) (Journal of Universal Science Research, 2025)
Teri leyshmaniozi hayvonot olami orqali yuqishi oqibati boʻlib, uning epidemiologiyasi Oʻrta yer dengizi havzasida uchraydigan kasallikka oʻxshaydi. Teri leyshmaniozini yuqtirishning geografik diapazoni va xavf omillari kengaymoqda. Ilgari teri leyshmaniozi asosan kasbiy kasallik boʻlib, kauchuk daraxtlarni kesish, harbiy harakatlar, yoʻl qurilishi, oʻrmonlar va boshqa enzootik hududlarda yangi qishloq xoʻjaligi loyihalari kabi faoliyat bilan bogʻliq edi.