(untitled) (Journal of Universal Science Research, 2023)
Varikosele reproduktiv yoshdagi erkaklarda uchraydigan va bepushtlikning eng ko’p sababi bo’lgan kasallikdir. Turli ma’lumotlarga ko’ra yorg’oq venalarining varikoz kengayishi turli yosh guruhlarida 2 dan 70% gacha uchraydi. Tahlillarga ko’ra erkaklarda varikosel 50 yoshdan 79 yoshgacha 77,3% hollarda kuzatiladi. Bu haqida U.Levingerning kuzatuvlari qiziqarli: varikosele uchrashi yoshga qarab hayotning har 10 yilida taxminan 10% ga oshib, 80 yoshda 75% ga yetadi. Varikoselening keng tarqalishiga qaramay, uning erkak jinsiy tizimiga ta’siri to’g’risida munozaralar mavjud. An’anaga ko’ra, varikoselening Sertoli hujayralariga salbiy erkaklar bepushtligining ko’p uchraydigan sababidir. Kuzatuvlar varikosele ta’sirida Leydig hujayralarining funksiyasini ham ingibitsiya qilishi va testosteron ishlab chiqarilishini buzishini ko’rsatmoqda.