(untitled) (Journal of Universal Science Research, 2025)
Ushbu maqolada miloddan avvalgi I ming yillikning ikkinchi yarmida Orolbo‘yi hududida yashagan sak va massaget qabilalarining davlatchilik shakli, siyosiy tuzilishi, boshqaruv tizimi va ijtimoiy qatlamlari o‘rganiladi. Qabila ittifoqlari asosida shakllangan harbiy-demokratik boshqaruvning o‘ziga xos jihatlari, sardorlar va kengashlarning roli tahlil qilinadi. Shuningdek, ularning qo‘shni davlatlar bilan siyosiy aloqalari, xususan Ahamoniylar imperiyasi bilan bo‘lgan to‘qnashuvlar tarixiy manbalar asosida yoritiladi.