(untitled) (Journal of Universal Science Research, 2025)
Mazkur maqolada tayanch-harakat tizimining nur anatomiyasi asosida suyak va bo‘g‘inlarning morfologik va funksional xususiyatlari tahlil qilinadi. Yoshlik davrida suyaklar o‘sish zonasiga ega bo‘lib, ular yuqori elastiklik, tez tiklanish va moslashuvchanlik xususiyatlari bilan ajralib turadi. Bu davrda bo‘g‘inlarning faol harakati, suyaklarning simmetrik va barqaror rivojlanishi kuzatiladi. Keksalikda esa suyak zichligi pasayadi, kollagen miqdori kamayadi, bo‘g‘in yuzalari yupqalashadi va harakat imkoniyati cheklanadi. Ayniqsa osteoporoz, degenerativ-distrofik o‘zgarishlar va artrozlar ko‘p uchraydi. Nur anatomiyasi (rentgen, KT, MRT) orqali suyak va bo‘g‘inlarda yuz berayotgan fiziologik va patologik o‘zgarishlar aniq ko‘rsatiladi, bu esa kasalliklarni erta aniqlash va davolash uchun muhim ahamiyatga ega. Shuningdek, maqolada yoshga oid xususiyatlarning klinik ahamiyati, diagnostika va profilaktikaga oid tavsiyalar ham keltirilgan. Ushbu ilmiy yondashuvlar ortopediya, travmatologiya, sport tibbiyoti va gerontologiya sohalarida katta amaliy ahamiyat kasb etadi.