(untitled) (Journal of Universal Science Research, 2025)
Bolalarda yurak yetishmovchiligi (YY) – jismoniy va neyropsixologik rivojlanish uchun xavf tug‘diradigan va shifokorlar uchun katta diagnostik muammo bo‘lgan jiddiy kasallikdir. Ushbu maqolada bolalarda yurak yetishmovchiligining asosiy sabablari, uning klinik alomatlari, diagnostika usullari va zamonaviy davolash yondashuvlari ko‘rib chiqiladi. Yurak yetishmovchiligining bolalar orasidagi sabablari orasida tug‘ma yurak nuqsonlari, yurak mushaklarining zaiflashuvi, infeksiyalar (masalan, miokardit) va boshqa o‘zgarishlar mavjud. Maqolada shuningdek, yurak yetishmovchiligining asosiy klinik belgilariga e’tibor qaratiladi, shuningdek, ushbu kasallikni erta bosqichda aniqlashda qo‘llaniladigan diagnostik usullar tahlil qilinadi. Zamonaviy davolash yondashuvlari, shuningdek, dori-darmonlar, yurakni transplantatsiya qilish, mexanik yurak yordamchi qurilmalari kabi ilg‘or texnologiyalarning tatbiqi bilan bog‘liq. Ushbu maqola bolalar yurak yetishmovchiligini davolashda dolzarb muammolarni hal qilish va sog‘lom yashash sifatini oshirishga qaratilgan ilmiy yondashuvlarni ko‘rsatadi. Yurak yetishmovchiligi kasalligi bo‘yicha tegishli klinik tavsiyalar, shifokorlar uchun qo‘llaniladigan protokollar va kelgusida kasallikning oldini olish imkoniyatlari ham mazkur maqolada taqdim etiladi.