(untitled) (Journal of Universal Science Research, 2023)
Qandli diabet, ya’ni qondagi qand me’yorining nazoratdan chiqib ketishi, organizmda insulin tanqisligi va moddalar almashinuvi buzilishi natijasida kelib chiqadigan kasallik. Qand kasalligi sharq xalq tabobat tarixida juda qadimdan maʼlum. Qandli diabet — bir umrlik kasallik, uni butun hayot davomida davolash zarur. Toʻla-toʻkis davolanmaydigan va qon tarkibidagi glyukoza miqdori uzoq vaqt yuqori saqlanadigan bemorlarda Qandli diabetning tomir asoratlari — diabetga xos angiopatiyalar (makro va mikroangiopatiyalar) namoyon boʻladi.